26/01 Jeroen Lenaerts, MandolinMAN :Houtekiet in Kadans ten voordele van Coda

Bestel je tickets via https://www.curieus-wuustwezel.be/

Als er één boek uit de Vlaamse literatuur het tijdloze en universele karakter van een gemeenschap en de tegenstelling tussen oud en nieuw weerspiegelt, dan is het ‘Houtekiet’ van Gerard Walschap. Een heidens ‘evangelie’ over het ontstaan van de beschaving, maar tegelijkertijd een blauwdruk van het algemeen menselijke: de liefde, het leven en de dood.

Het romanpersonage Houtekiet kent god noch gebod en wervelt door het leven als een losgeslagen tornado. Voor Jeroen Lenaerts, MANdolinMAN en Mathijs Bertel is dit oerverhaal de basis voor een muziektheatervoorstelling vol kleuren, klanken en smaken.

Jeroen Lenaerts smijt zich in dit bandenloos epos en haalt ook alle toonaarden uit de kast. Als klassiek opgeleide zanger geeft hij ook een melodische stem aan deze man die gestuwd wordt door levensdrift maar desondanks niet ontkomt aan het noodlot van de dood. Als jonge acteur speelde Jeroen Lenaerts onder meer bij Fabuleus. Het fysieke spel zit hem dus in de genen. Hij is ook al jaren een vaste acteur bij de VRT-serie Thuis.

Het mandolinekwartet MANdolinMAN en electronicawizard Mathijs Bertel van Ansatz Der Maschine kleuren Houtekiet met oude melodieën die door middel van toegevoegde samples, beats en soundscapes jong en fris in de oren klinken.
Inmiddels zijn MANdolinMAN en Ansatz Der Maschine met hun nieuwste album “Houtekiet” genomineerd voor de Flanders Folk Awards 2023 in de categorie “Beste album”.

Gudrun Paulus